Микола Кучер: Нам таки вдалося залишити кошти від паливного акцизу в бюджетах громад

Новини Вінниці / Микола Кучер: Нам таки вдалося залишити кошти від паливного акцизу в бюджетах громад

Для багатьох об'єднаних громад відрахування від акцизу складають суттєву частину бюджету. Це кошти для реалізації соціальних проєктів – ремонту шкіл та дитячих садочків, доріг, облаштування вулиць. Акциз на паливо повинен зберігатися в місцевих бюджетах - це принципова позиція тих народних депутатів, які переживають за місцеве самоврядування. Тому, що це єдиний ресурс, який громади можуть спрямовувати на розвиток.

Для багатьох об'єднаних громад відрахування від акцизу складають суттєву частину бюджету. Це кошти для реалізації соціальних проєктів – ремонту шкіл та дитячих садочків, доріг, облаштування вулиць. Акциз на паливо повинен зберігатися в місцевих бюджетах - це принципова позиція тих народних депутатів, які переживають за місцеве самоврядування.  Тому, що це єдиний ресурс, який громади можуть спрямовувати на розвиток.

І ось, важливе рішення для забезпечення фінансової спроможності місцевих громад прийнято

Парламент розглянув та прийняв правки до проєкту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (№4100-д).

«Нам таки вдалося прийняти надзвичайно важливе рішення для забезпечення фінансової спроможності місцевих громад, а саме проголосувати за поправку, що дозволяє залишити з 2021 року в структурі доходів загального фонду бюджетів місцевого самоврядування 13,44 % акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального»,  - повідомив народний депутат України Микола Кучер.

Для розуміння, сьогодні зранку ухвалення Державного бюджету на 2021 рік було під загрозою провалу. Мене та багатьох інших депутатів, зокрема мажоритарників, – людей, які мають відношення до місцевого самоврядування, – не влаштовувало те, що у територіальних громад планували забрати так званий «паливний акциз» з 2021 року.

Раніше ми, в складі 142!!! народних депутатів звернулися до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова із проханням провести відкриті консультації щодо врахування депутатських правок до законопроекту №4100-д, які стосуються зарахування з 2021 року до доходів загального фонду бюджетів місцевого самоврядування 13,44% акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального. Однак, напередодні бюджетний комітет перед другим читанням за бюджет відхилив цю нашу пропозицію.

Тому, сьогодні це було надзвичайно важливе важке вольове рішення!

Для аргументування важливості залишити акциз на пальне в місцевих бюджетах наводилися такі цифри:

  • у 2015 році, коли до місцевих бюджетів зараховувався лише 5% акциз із роздрібної реалізації підакцизних товарів; додатково отримано доходів 7,7 млрд грн;
  • у 2017 році, коли у рамках бюджетної децентралізації 13,44% акцизу з пального почали зараховувати у бюджети громад, отримано додатково доходів 13,2 млрд грн;
  • у 2020 році прогнозується, що місцеві бюджети отримають за рахунок акцизів 14,1 млрд грн.

Беззаперечно, це великі кошти, які стануть в нагоді громадам і дозволять самостійно забезпечувати додаткове фінансування широкого комплексу соціальних програм та проектів розвитку місцевої інфраструктури.  

Як результат, законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України (№4100-д) прийнято щойно 311-ма голосами. Це – «зелене світло» до прийняття Державного бюджету 2021!

admin

15 грудня, 2020