За тиждень чотири громади на Вінниччині приєднались до ПЦУ

Новини Вінниці / За тиждень чотири громади на Вінниччині приєднались до ПЦУ

Три громади у Жмеринському та одна громада у Вінницькому районі протягом минулого тижня провели перші богослужіння у своїх храмах після приєднання до Православної Церкви України.

Про це повідомляє пресслужба Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

В неділю, 26 березня, перша Божественна літургія українською мовою відбулася у старовинному храмі архістратига Божого Михаїла села Довгополівка Вінницького району. Богослужіння звершив протоієрей Михаїл Хомин, який надалі буде опікуватися цією парафією.

У храмі святого апостола Іоана Богослова села Рів Жмеринського району 28 березня був відправлений подячний молебень, після якого благочинний Жмеринського району ієрей Максим Керекеша представив місцевій релігійній громаді нового настоятеля – протоієрея Ярослава Дячину. У найближчий недільний день у храмі відбудеться перша Літургія після приєднання вірян до Православної Церкви України.

Перше богослужіння українською мовою 30 березня відбулося також у храмі Чуда архістратига Божого Михаїла, що у селі Лопатинці Жмеринського району. Місцева релігійна громада нещодавно ухвалила рішення про приєднання до ПЦУ. Опікуватися нею доручено також протоієрею Ярославу Дячині.

А 31 березня після кількох тижнів боротьби вірян за свої права зі священниками УПЦ (що не розірвала єдності з Московським патріархатом), які перешкоджали парафіянам звершувати богослужіння у церкві, молитва українською пролунала і у Покровському храмі с. Грабівці Жмеринського району. Протоієрей Димитрій Пилинь та ієрей Віталій Назаровець відправили подячний молебень, панахиду за померлими селянами і загиблими воїнами, а також звершили Таїнство Маслосвяття (соборування) над бажаючими.

Макс Мельник

1 квітня, 2023