На базах у Німеччині розпочали підготовку українських військових

Новини Вінниці / На базах у Німеччині розпочали підготовку українських військових

Після ухвалення Конгресом програми ленд-лізу для допомоги ЗСУ та курсу на постачання сучасної західної зброї – не лише оборонної, а й наступальної, перш за все, артилерію - у США прийнято рішення щодо підготовки українських військових. Майданчиком стануть військові об'єкти у Німеччині. Після експрес-курсів, українські захисники зможуть бити ворога вже натівською зброєю.

Сполучені Штати Америки спільно зі Збройними силами України розпочали навчання на військових США у Головне завдання полягає у навчанні ЗСУ користуватися озброєнням, яке Україні надали західні партнери.

Під час брифінгу речник Пентагону Джон Кірбі пояснив, що Німеччина є однією із трьох держав, які США використовують для навчання українців за межами країни.

За його словами, фахівці зі США працюють над артилерійською підготовкою українських військових, яку ЗСУ вже пройшли в інших місцях, а також включають підготовку з радіолокаційних систем і бронетехніки. Навчання організувало командування армії США у Європі та Африці у координації з урядом Німеччини.

Кірбі також зазначив, що основну частину навчання проведе Національна гвардія Флориди, яка навчала українців до того, як у лютому перед російським вторгненням була передислокована з України.

Нагадаємо, палата представників Конгресу США 28 квітня ухвалила історичне для України рішення щодо здійснення програми ленд-лізу для допомоги нашої армії. Тепер Штати зможуть постачати не лише зброю, боєприпаси та техніку, а й медикаменти, продукти та інші необхідні речі.

Окрім Штатів, техніку Україні надають й інші країни. Зокрема відомо про те, що Польща, як повідомляє Polskie Radio, посилила Збройні Сили України танками Т-72, артилерійськими системами «Град» та 2С1 «Гвоздика», бойовими машинами піхоти, ракетами «повітря-повітря», ПЗРК, а також дронами. Все це на суму понад 7 млрд злотих (приблизно 1,6 млрд доларів).

Польща вже передала понад 200 одиниць танків Т-72 (це передача 25% від всього танкового парку війська польського). Враховуючи те, що у танковій бригаді 93 танки, цієї кількості вистачає для формування двох найбільших з'єднань в ЗСУ.

Міноборони Австралії направило в Україну шість 155-мм гаубиць M777 та боєприпаси до них.

Нагадаємо, 26 квітня на американській авіабазі у Рамштайні (Німеччина) зібралися керівники оборонних відомств більше 40 країн світу, в тому числі міністр оборони України Олексій Резніков, де вони обговорили російську агресію та розширення військової допомоги Україні.

Фактично цією зустріччю було покладено початок офіційного формування міжнародної антипутінської коаліції.

Наступного дня (27 квітня) Міноборони Сполучених Штатів повідомило про створення у Німеччині центру координації постачання військової допомоги Україні. Отже наміри партнерів з демілітаризації росії, яка поставила під загрозу світову безпеку, несуть серйозний характер. 

Олег Верлан

30 квітня, 2022