На Вінниччині церковники «осучаснили» старовинний собор добудовою

Новини Вінниці / На Вінниччині церковники «осучаснили» старовинний собор добудовою

Свято-Георгіївський кафедральний собор у Могилеві-Подільському Вінницької області є не тільки кафедральним у місцевій єпархії УПЦ МП, а й пам’яткою архітектури початку ХІХ сторіччя. Проте без жодних погоджень з державними інстанціями до храму добудували додаткове приміщення зі сходами.

У Facebook-групі місяць тому опублікували «осучаснення» Георгіївського собору у Могилеві-Подільському.

Історія виникнення храму доволі цікава. З XVI століття одним з центрів поселення греків став заснований молдавським володарем Єремією Могилою Могилів. У 1772 році молдавський архієпископ Іоаким звершив освячення храму на честь вмч. Георгія Побідоносця. Дерев'яний храм був споруджений у формі будинку. При ньому жили афонські ігумени і архімандрити, тому він отримав назву монастиря.

У 1793-му в Могилів прибув архімандрит Давид. Він звернувся з проханням до Священного Синоду «про відновлення Георгіївської церкви».

У 1808 році в Могильові на місці старої церкви був закладений нині існуючий 5-купольний кам'яний храм на честь вмч. Георгія. Будівництво храму тривало 12 років, так як він мав дуже складну архітектурну конструкцію. Величезні прольоти склепінь були складені з бутового каменю і в процесі будівництва кілька разів руйнувалися.

Для прикраси храму грецькими іконописцями міста Ніжина був влаштований 5-ярусний іконостас. У храмі зберігалися багато православних святинь, зокрема напрестольний кипарисовий хрест з частинкою Животворящого Древа Господнього, частина руки вмч. Феодора Стратилата, пожертвувана грекам Могильова в 1742 році і частки мощей вмч. Пантелеймона і мч. Міни. Парафіяни особливо шанували мч. Ісидора (день пам'яті 27 травня) - в храмі, в позолоченому окладі, зберігалася його чесна глава.

Стародавні святині, прикрашені різьбленням по перламутру ікони, панікадила роботи східних майстрів, шиті золотом і сріблом грецькі священицькі облачення - все це створювало атмосферу храмів святого Афону.

У 1869 році на місці захирілий дерев'яної, була побудована нова 3-х-ярусна мурована дзвіниця. У ній в 1870 році була влаштована тепла церква на честь Казанської ікони Божої Матері.

Служба в храмі тривала до початку 30-х років 20 століття. Згодом храм був закритий, грецький іконостас знищений, святині зникли. Постійне богослужіння відновлено з кінця 1950-х років. До речі, пам'ять про грецький монастир й понині зберігається православними парафіянами Могилева-Подільського і вони називають Георгіївський храм грецьким. 

Новини Вінниці / На Вінниччині церковники «осучаснили» старовинний собор добудовоюНовини Вінниці / На Вінниччині церковники «осучаснили» старовинний собор добудовоюНовини Вінниці / На Вінниччині церковники «осучаснили» старовинний собор добудовоюНовини Вінниці / На Вінниччині церковники «осучаснили» старовинний собор добудовою