Найзухваліша афера «під прикриттям пандемії» з Вінниці: шахраї обіцяли платити страховку з мільйонних банківських кредитів

Новини Вінниці / Найзухваліша афера «під прикриттям пандемії» з Вінниці: шахраї обіцяли платити страховку з мільйонних банківських кредитів

Двоє вінничан підшукували тих, хто хотів легких заробітків, і пропонували брати у банках кредити. Гроші треба було віддати «страховикам». Натомість аферисти обіцяли погасити борги та пропонували захмарні «бонуси» нібито по страховці «через пандемію». Так, все це звучить доволі дивно, але люди вірили та погоджувались на сумнівну схему.

Протягом минулого року жертви аферистів переважно з Вінниці набрали кредитів на загальну суму хто у 1,1 млн грн, хто у 1,2 мільйони. Кажуть, взяли б більше, але у банках вже почали відмовляти у позиках.

Вони ніколи не бачили таких грошей, адже виросли у незаможній родині. Вінничани зізнаються, що все почалося з пропозиції товариша заробити «легких грошей»… Від початку вона виглядала «байкою». Але люди повірили, що саме їм пощастить.

Отже, запровадили схему «страхування фінансових ризиків» дует місцевих аферистів. Як йдеться у сюжеті «Афера під прикриттям пандемії» програми «Гроші» на 2+2, організатор схеми Дмитро Балахмей у телефонній розмові зізнався, що «у нас більше 33 тисяч закритих клієнтів», і обіцяв, що «не підведемо».

Суть схеми полягала у тому, що умовні жертви мали брати кредити у банках і не повертати борги нібито через «ковід». Одночасно з тим, клієнти підписували угоду зі страховою компанією, яка обіцяла брати допомогу в європейських інституцій для виплати тим, хто потрапив у скрутні життєві обставини через пандемію. Так от, аферисти запевнили позичальників, що страхова компанія сама закриє всі їхні кредити, а за участь у програмі страхування виплатить чудову компенсацію. І чим більше кредитів – тим більшою буде компенсація. А з одного кредитного мільйона обіцяли 400 тисяч винагороди.  

Шахраї навіть консультували своїх жертв щодо діалогу з банками, допомагали заповнювати документи та складати легенди для фінустанов. За домовленістю всі кредитні гроші жертви відразу перераховували «страховому агенту». Якщо ж людина сумнівалася та обмежувалась незначним кредитом, аферисти застосовували шантаж – казали, що страхова компанія не погасить борг, том треба взяти більше коштів або привести у схему друзів чи родичів.

Так швидко розросталась фінансова піраміда. Кредити брали сім’ями. Потім вінничани почали розуміти, що програма – мильна бульбашка. Журналісти зазначають, що таких постраждалих у Вінницькій області з мільйонними боргами більше півсотні. І борги зростають.

«Гроші» дізнались, що шахраї – 35-річний вінничанин Дмитро Балахмей та його помічниця 32-річна Олена Натягла. Вони не живуть за адресами, які вказують, том розшукати містян журналісти не змогли. Щодо Дмитра, то його називають досвідченим аферистом на рахунку якого щонайменше три успішно реалізовані схеми.  

Якщо у даному випадку він працював від ПП «Центр з консультування по наданню кредитів «Фінансовий успіх», то раніше був засновником чи директором інших «проєктів» - ТОВ «Український орендний клуб», «Робота в Європі», зареєстровані на двох адресах у Вінниці, та київський «Медтов».

Приміром, «Робота в Європі» спеціалізувалась на працевлаштуванні. Люди платили «за допомогу», отримували фальшиву ID-картку, а на кордоні Німеччини, куди прямували нібито на роботу, потрапляли до правоохоронців.

Ще одна афера мала неабиякий резонанс. Мова йде про ТОВ «Медичний центр «Нове життя» на вулиці Магістратській. NaПарижі докладно писав про розкриття цієї афери силовиками через скаргу іноземців. Вона нібито спеціалізувалась на сурогатному материнстві.         

«Наразі зловмисникам оголошено про підозру за ч.4 ст.190 КК України (шахрайські дії в особливо великих розмірах). Їм загрожує до 12 років позбавлення волі», - прокоментував аферу з «Новим життям» керівник обласного главку поліції Іван Іщенко.

А от довести факт шахрайства у справі зі страховкою кредитів вкрай складно. І правоохоронці відверто про це кажуть постраждалим. Але навіть, якщо слідству вдасться довести провину аферистів, повертати борги банкам доведеться тим, хто брав позики.  

Олег Верлан

1 лютого, 2022