Одне з підприємств Вінниччини належить громадянину Ірану

Новини Вінниці / Одне з підприємств Вінниччини належить громадянину Ірану

Після регулярних атак іранськими дронами в Україні все частіше згадують, що фактично безперешкодно в країні працює бізнес пов'язаний з громадянами Ірану. І у більшості регіонів, зокрема на Вінниччині. А загалом в Україні налічується 863 компанії з іранським капіталом. У 2020 році ці підприємства згенерували понад 350 млн гривень чистого доходу.

Про це йдеться у дослідженні аналітиків R&D центру YouControl.

Аналітики YouControl досліджували офіційні дані Єдиного державного реєстру стосовно засновників та кінцевих бенефіціарів українських підприємств. У 863 трьох компаніях серед засновників чи кінцевих бенефіціарів є громадяни Ірану чи закордонні компанії з іранською «пропискою».

У Києві зареєстровано 661 іранську компанію (77% від загальної кількості). На другому місці – Харківська область, третьому – Одеська. Замикають першу п’ятірку регіонів за присутністю іранського бізнесу Київська та Дніпропетровська області. У західній частині України таких компаній зареєстровано найменше.

Найчастіше іранські компанії займаються в Україні «неспеціалізованою оптовою торгівлею» (10,5% від загальної кількості). Також відносно багато іранських компаній спеціалізуються на діяльності у сферах будівництва (5,3%), ресторанного бізнесу (5%), комп'ютерного програмування (4,5%).

За даними аналітичних систем, одна з компаній Вінниччини має зв’язки з Іраном. КВКП «Жмеринкатара» належить ТОВ «Інтеркомгруп» Малекшаха Маджіда Ахмада. Цьому підприємцеві з київською реєстрацією також належать підприємства у галузі вторчормета в декількох інших регіонах.

Нагадаємо, в ніч з 4-го на 5 листопада у небі над Вінниччиною збили два іранських дронів-камікадзе. Вранці у четвер вантажний Іл-76 вилетів з Тегерану до московського аеропорту Внуково. За припущеннями авторитетного видання Bild, борт доставив до Росії чергову партію вузлів дронів від Революційної гвардії.

Найближчим часом NaПарижі розповідатиме про російський бізнес на Вінниччині. Його багато. Відповідні служби з початку війни збирають дані та приймають певні заходи щодо націоналізації його. Іранський бізнес поки залишається поза увагою держави.    

Олег Верлан

6 листопада, 2022