Полковник у відставці Георгій Ковальський: «Коли у центрі Вінниці бачу тендітних дівчат-поліцейських з автоматами, хвилююсь. Якась мерзота може відібрати зброю»

Новини Вінниці / Полковник у відставці Георгій Ковальський: «Коли у центрі Вінниці бачу тендітних дівчат-поліцейських з автоматами, хвилююсь. Якась мерзота може відібрати зброю»

Полковник міліції у відставці Георгій Ковальський знає багатьох нині відомих вінничан ще підлітками, і в обмеженому колі може подітися непублічними деталями сходження сучасних місцевих політиків та бізнесменів. Але це окрема тема. З воєнним станом змінилася сучасна поліція. На думку досвідченого правоохоронця, за плечима якого 23 роки стажу у вінницької міліції, переважно у найкращій бік, хоча є і недоліки.

- Георгію Івановичу, чи підтримуєте Ви, як людина з досвідом, те, що у місті за 500 кілометрів від лінії фронту, поліція патрулює вулиці з автоматами? Зокрема тендітні дівчата у формі…

- На таке патрулювання дивлюсь двояко. Якщо людина пройшла відповідне навчання, має навички, ознайомлена з бойовим самбо, то, звісно, можна довіряти автоматичну зброю. Але коли я бачу на вулицях у центрі міста дівчат на зріст 160-165 см з автоматами без супроводу чоловіків, то вважаю це ризикованим. Чудово, що в нас тихо. Адже якась мерзота може відібрати у дівчини-поліцейській автомат і втекти. Чомусь на це не звертають уваги…

Я вважаю, що у місті достатньо правоохоронцям мати табельну зброю – пістолет. А от з автоматами варто перебувати на блокпостах, де є вірогідність нападу.

- Вінниця - один з тилових центрів, де відновлюють економіку. Чи не є зайвим комендантська година?

-  Я вважаю її актуальною. У місті багато переселенців. Так, 99,9% - нормальні свідомі громадяни. Але, не виключаю, що до Вінниці могли закинути і диверсантів.

- Але ж заборона на пересування містом вночі формальна. Немає навіть адмінвідповідальності за порушення…  

- Принаймні, зупинять, перевірять документи. Відверто кажучи, я не розумію, чому відсутня відповідальність для порушників. Вона однозначно потрібна.

- З введенням воєнного часу дії правоохоронців змінились у позитивний бік?

- Впевнений у цьому. Зараз поліція працює набагато краще, ніж до 24 лютого, виконує більше функцій. Але тендітні дівчата з автоматами «змазують» загальну картину.    

Хоча, як на мене, правопорушень фіксується значно менше. Люди стали більш відповідальні, дисципліновані.

- На ринках міста можна знайти будь-яку військову амуніцію. Не хочу казати про те, що торгівля завжди «контролювалася» правоохоронцями, і у часи, коли Ви служили… Чи є упевненість у тому, що товар подвійного призначення до торгових кіосків потрапляє виключно шляхом закупок у виробників та гуртовиків, а не «обхідними шляхами»?

- Звісно, є сумніви щодо «шляхів». На ринку можна знайти усе – від берців до бронежилету. Моя знайома відправляла сина на передову. Вони з чоловіком повністю купили все, витратили близько 40 тисяч гривень. Особисто я вважаю, що перевірити походження цих речей у торговців варто. Я так розумію, що вони можуть до того перебувати або на складах, або серед гуманітарної допомоги. А як вони з’являються на базарі – питання.

- Російські телеграм-канали періодично запускають фейки, зокрема щодо розкрадання гуманітарки. Мабуть, чули?..

- Чув. Але жодних доказів ніхто не показував. Припускаю, що поодинокі випадки трапляються. До речі, і поліція це виявляла, кримінальні провадження відкривала. Але казати про масовість такого явища безпідставно не варто. Впевнений, що гуманітарка потрапляє за призначенням. А вірити росіянам не раджу – їх завдання у будь-який спосіб розвалити нашу державу. Адже їхня мрія – аби Україна нагадувала кімнатну собачку на побігеньках.

- Як людина старшого покоління поясніть певний феномен. Нещодавно, приміром, росіяни запустили «інформацію» про 48 ракет, які нібито полетять з різних куточків по Україні. Були також інші «страшилки». Мета залякати людей у віці, адже молодь більш мобільна, швидко перевіряє такі «дези», скептично ставиться до чуток. Чи так просто такими меседжами залякати немолодих вінничан, наскільки ефективні такі «качки»?

- Трагедія 14 липня дала відповідь. Після теракту росіян, коли загинули невинні молоді  люди, діти, переляку я не бачив. Старше покоління більш зважене. За своє життя люди стільки всього бачили… Ніколи росіяни нас не залякають ракетними ударами. І паніки не буде серед людей старшого покоління.

Іноді я буваю у сільській місцевості, спілкуюсь. Так от, там люди ще більш агресивно налаштовані щодо нападу росіян. Кажуть, ми зробимо все, щоб і врожай зібрати, і молоко та м'ясо на ринках було, і військовим допомогти.

Знаєте, прокол їхньої системи пропаганди, як на мене, у тому, що міністр оборони Шойгу жодного дня не був на строковій службі в армії, а став генералом і очільником міністерства. Ми називаємо його лялькою у руках Путіна, хлопчиком без освіти. З такими міністрами ми стовідсотково виграємо.

В офіцерських колах і до Путіна немає поваги. Анатолій Ворона (заступник мера Вінниці 2000-10 роках, двічі чемпіон із самбо Збройних сил СРСР) колись розповідав про своє знайомство з теперішнім керівником Кремля. Під час змагань Путін підійшов до Анатолія Микитовича і сказав, «якщо ти програєш – ми посядемо перше місце». Коли Ворона переміг, той намагався образити, істерив. Жалкуємо, що Ворона тоді не грохнув цього покидька.

Думаю, що доживемо до того часу, коли Україна поверне всі свої території, і переможемо фашистів Путіна.