Поруч з котлованом у центрі Вінниці на глибині кількох метрів відкопали підземний тунель. Археологи можуть дозволити його знищити (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Поруч з котлованом у центрі Вінниці на глибині кількох метрів відкопали підземний тунель. Археологи можуть дозволити його знищити (ВІДЕО)

Для зведення житлового будинку в історичному центрі Вінниці приватну компанію, яку пов’язують з підприємцем В.Адамчуком, змусили замовити археологічне дослідження ділянки забудови. Хоча котлованом зруйновано великий культурний шар та, як виявилося, частину старовинного підземного цегляного тунелю. Початок офіційних досліджень і розкопок підтвердив факт існування систем підземель, про ознаки яких раніше неодноразово повідомлялося у Facebook-спільноті «Тіні. Вінниця» та писав NaПарижі.

Для зведення житлового будинку в історичному центрі Вінниці приватну компанію, яку пов’язують з підприємцем В.Адамчуком, змусили замовити археологічне дослідження ділянки забудови. Хоча котлованом зруйновано великий культурний шар та, як виявилося, частину старовинного підземного цегляного тунелю. Початок офіційних досліджень і розкопок підтвердив факт існування систем підземель, про ознаки яких раніше неодноразово повідомлялося у Facebook-спільноті «Тіні. Вінниця» та писав NaПарижі. Проте археологи можуть дозволити знищити мурований тунель...

Під час офіційного дослідження археологами з ДП «Охоронна археологічна служба» Інституту археологіі НАН України 3 липня було відкопано підземний магістральний тунель на вулиці Мури, 5, збудований у дві цегли. Він йде вздовж вулиці Монастирській до будинку №1, де дослідники теж розвідали тунель.

«Вже є підтвердження зв’язку цих знахідок, тобто можна казати, що підземний хід від глинобитного будиночку лікаря Штерна, який був на цьому місці, йшов до сучасного будинку по Монастирській,1, де теж замовлено дослідження, а сама будівля була продана нині вже, на жаль, покійному вінницькому підприємцеві», - розповідає один з адміністраторів «Тіні. Вінниця» Владислав Сушинський.  

Неодноразово спільнота «Тіні Вінниця» ініціювала проведення розкопок на даній локації. І нарешті офіційно вони розпочалися за участі наукової співробітниці Вінницького обласного краєзнавчого музею Ольги Грабовської. Учасники спільноти долучаються до розкопок. Перші дні були не «порожніми» - розкопано близько 4 метрів тунелю, де знайдено форми для виготовлення взуття.

За припущеннями «тіней», звідти тунель йшов паралельно Монастирській через підвал будинку Штерна під вулицею Мури у бік будівлі обласної прокуратури та міськвиконкому. Звісно, в радянський час більшість давніх підземних комунікацій перебудовано – починаючи з кінця 1920-их років. Це підтверджується документально. Тому система водовідведення значно пізніша за цегляні тунелі.   

Про подальші досліди та цікаві знахідки NaПарижі обов’язково незабаром розкаже.

Читайте також як у Вінниці на місці колишнього будинку лікаря Штерна було знайдено підземний хід. Дослідниками Facebook-спільноти «Тіні. Вінниця» влітку минулого року було виявлено черговий підземний хід на території будівельного майданчику по вулиці Мури. Саме тоді «випадково» натрапили на широку муровану арку…

Перший етап розкопок довів, що тунель висотою близько 2,5 метрів вірогідно не був звичайним ходом до підвалу. Більш того, у сусідніх будинках по вулиці Монастирській теж є «частини» цього тунелю, які використовуються нині для господарських цілей.

Тепер найцікавіше. Після досліджень археологи можуть дозволити забудовнику території знищити ці «рештки історії» старовинної Вінниці. Це не жарт. Якщо фахівці за аналізом цегли та іншими факторами підтвердять, що тунель збудовано у 17-18 сторіччі та його можна віднести до комплексу Мурів, є шанс на збереження. Він тривалий, але є… Якщо тунель побудовано у 19 сторіччі, артефакти не підтвердять іншого, забудовнику дозволять продовжити руйнування будь-яких підземних комунікацій на ділянці, адже у такому випадку знахідка не претендує на охоронний статус.  

>

А от 16 травня дослідники зі спільноти «Тіні.Вінниця» знімали репортаж на вулиці Мури поблизу огородженого майданчику, де планується забудова. У той час, як «на камеру» розповідалось про таємничі підземні ходи сталася… містика біля вінницьких Мурів: після вантажівок з щебенем паркан забудовника «поранено» легендарною «Таврією».

Новини Вінниці / Поруч з котлованом у центрі Вінниці на глибині кількох метрів відкопали підземний тунель. Археологи можуть дозволити його знищити (ВІДЕО)Новини Вінниці / Поруч з котлованом у центрі Вінниці на глибині кількох метрів відкопали підземний тунель. Археологи можуть дозволити його знищити (ВІДЕО)Новини Вінниці / Поруч з котлованом у центрі Вінниці на глибині кількох метрів відкопали підземний тунель. Археологи можуть дозволити його знищити (ВІДЕО)Новини Вінниці / Поруч з котлованом у центрі Вінниці на глибині кількох метрів відкопали підземний тунель. Археологи можуть дозволити його знищити (ВІДЕО)Новини Вінниці / Поруч з котлованом у центрі Вінниці на глибині кількох метрів відкопали підземний тунель. Археологи можуть дозволити його знищити (ВІДЕО)Новини Вінниці / Поруч з котлованом у центрі Вінниці на глибині кількох метрів відкопали підземний тунель. Археологи можуть дозволити його знищити (ВІДЕО)Новини Вінниці / Поруч з котлованом у центрі Вінниці на глибині кількох метрів відкопали підземний тунель. Археологи можуть дозволити його знищити (ВІДЕО)Новини Вінниці / Поруч з котлованом у центрі Вінниці на глибині кількох метрів відкопали підземний тунель. Археологи можуть дозволити його знищити (ВІДЕО)Новини Вінниці / Поруч з котлованом у центрі Вінниці на глибині кількох метрів відкопали підземний тунель. Археологи можуть дозволити його знищити (ВІДЕО)