Путіну запропонували умови миру: вперше від початку війни до Кремля передали чіткий план закінчення війни

Новини Вінниці / Путіну запропонували умови миру: вперше від початку війни до Кремля передали чіткий план закінчення війни

Протягом кількох місяців у Кремлі волають про бажання «заморозити конфлікт», але на умовах, за якими Путін казав би про перемогу. На Банковій йому демонстративно відмовляли, пояснюючи, що перемовини можливі, коли окупанти залишать всю територію України. У деяких російських телеграм-каналах тепер з’явилась інформація про те, що тепер Москві висунули умови закінчення війни зі збереженням Путіна на посаді, але з безліччю інших «поступок».

Телеграм-канал «Генерал СВР», який зазвичай розповсюджує інсайди з Кремля, а пов’язаний з колишніми співробітниками спецслужб, сьогодні зазначив, що «вчора вперше з початку військових дій в Україні президент Росії Володимир Путін отримав пропозицію миру».

«Ми вже розповідали про те, що Путін виступив ініціатором кулуарних переговорів через довірених осіб-посередників у різних форматах, зі спробою вийти на домовленості про заморожування бойових дій в Україні або знайти можливість укладання мирної угоди, зважаючи на інтереси російського керівництва. «Пропозиція світу», що надійшла вчора, походить від країни-посередника, але канал який використовували для передачі і особи, які беруть участь у процесі, не викликають сумнівів у серйозних намірах сторони. Більше того, Путіну були передані настійні рекомендації не відмахуватися від пропозиції, а «зачепитися» за шанс, який йому може бути представлений та обміркувати свої побажання «в деталях», не змінюючи концепцію основних пунктів пропозиції», - зазначають автори.

Нагадаємо, Путін передавав своє бажання про діалог через різних посередників – від Туреччини до Гвінеї-Бісау. Апетити Кремля дедалі зменшувались… Востаннє у Москві хотіли погодитися на «здачу Херсону» взамін на припинення бойових дій. У Києві відмовили, у Вашингтоні сказали, що «як Київ хоче». Херсон фактично здано. На Донбасі росіяни тиснуть, але без результатів, якими можна хизуватися. Хоча російська пропаганда намагається «витиснути» перемогу від того, що зайнято частину села на десять хаток.

Путіну потрібен перепочинок, аби зібрати озброєння та підготувати нові дивізії, вгамувати внутрішньо політичну ситуацію, адже деякі тамтешні «ватажки» втрачають віру у диктатора.  

«Не вдаючись до подробиць, «пропозиція миру» має такі контури: Росія виводить війська з окупованих територій та дає можливість ЗСУ вийти до державного кордону. Крим виноситься за дужки на сім років. Росія отримує гарантії не вступу України до НАТО протягом семи років. Крим демілітаризована зона повністю. (Лише стрілецька зброя) Чорноморський флот ВМФ Росії залишає Крим. Сухопутний кордон Росії та Республіки Білорусь із Україною демілітаризована зона 100 км. (Від російських важких озброєнь). Гарантії взаємного не нападу готові зафіксувати та контролювати шість країн. Придністров’я переходить під контроль Молдови», - пише телеграм-канал.

Фактично це умови майже капітуляції, але збереження Путіним влади у Росії, збереження залишків армії та флоту, збереження «пом’ятого лиця». Представити таке російському суспільству як перемогу складно, але не як поразку – можна. Звісно, якщо замовчати демілітаризацію прикордонних регіонів та Криму. Але у росЗМІ вже почали казати, що українські військові за ніч можуть захопити не захищені Бєлгород, Курськ, Орел, Брянськ. І росіяни у це вірять.

«Сьогодні та найближчі кілька днів Путін обговорюватиме пропозицію. Ми з надією ставимося до можливості завершення конфлікту в Україні шляхом укладання миру між сторонами, тому не надаємо детальної інформації, не вказуємо країни та не визначаємо дійових осіб», - підсумовують автори допису.

Ремарка від NaПарижі. Редакція завжди обережно ставиться до російських ресурсів. Проте у даному випадку інформація заслуговує на увагу. Посередником у даному випадку могла бути Анкара. Адже саме Туреччина отримає найбільших зиск від «угоди». Пропозиції могли узгодити з НАТО, де певний консенсус був. Розвал РФ вигідний Україні, але не Заходу. Крім того, Молдова чужими руками вирішує «свою» проблему «ПМР».

Демілітаризація прикордоння Росії нагадує ситуацію з Німеччиною після Першої світової війни. Коли війська були відведено за Рейн. Потім Гітлер відновив армію та розпочав Другу світову. Так само, у Москві можуть сподіватися на повторення історії у ХХІ сторіччі, а поки погодитися на перепочинок.  

Щодо Криму. За ці «сім років» присутність Туреччини на півострові почне стрімко зростати. За рік-два Ердоган запропонує свої «посередницькі послуги» та управління трьома державами, які по факту дозволять йому керувати територією де-факто більше, ніж іншим.

Чи погодиться Путін на пропозицію, стане зрозуміло у найближчі місяці, коли він спробує знову захопити Бахмут, Авдіївку та Вугледар. Якщо спроба провалиться, іншого шляху не залишиться. Поки у Кремлі упевнені, що матимуть резерви з Херсону, аби здобути хоч якусь перемогу на Донбасі.      

Олег Верлан

11 листопада, 2022