У Києві відбувся Собор УПЦ МП, де заявили про прагнення незалежності від Москви

Новини Вінниці / У Києві відбувся Собор УПЦ МП, де заявили про прагнення незалежності від Москви

У Феофанії поблизу Києві 27 травня зібрались єпископи, духовенство та віряни УПЦ МП. Наразі опубліковано Постанова Собору Української Православної Церкви. Зокрема там зазначається, що Собор Української Православної Церкви розглянув питання церковного життя, що виникли внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України. Та головніше, він засудив пропонує діалог ПЦУ «для подолання питань розколу» та каже про незалежність від РПЦ.

Про це йдеться на сайті Церкви.

Що прийняв собор

Собор засуджує війну як порушення Божої заповіді «Не вбивай!» (Вих.20:13) і висловлює співчуття всім, хто постраждав у війні.

Собор звертається до української влади та влади Російської Федерації з проханням продовжувати переговорний процес та пошук сильного та розумного слова, яке змогло б зупинити кровопролиття.

Була висловлена незгода з позицією Патріарха Московського та всієї Русі Кіріла щодо війни в Україні.

Собор прийняв відповідні доповнення та зміни до Статуту про управління Української Православної Церкви, що свідчать про повну самостійність та незалежність Української Православної Церкви.

Собор затверджує постанови Соборів єпископів Української Православної Церкви та рішення Священних Синодів Української Православної Церкви, засідання яких відбулися після останнього Собору Української Православної Церкви (8 липня 2011 року). Собор схвалює діяльність Управління справами та Синодальних установ Української Православної Церкви.

Собор мав міркування щодо відновлення світогляду в Українській Православній Церкві.

На період воєнного стану, коли зв'язки між єпархіями та церковним керівним центром ускладнені або відсутні, Собор вважає за доцільне надати єпархіальним архієреям право самостійно приймати рішення з тих чи інших питань єпархіального життя, що належать до компетенції Священного Синоду або Предстоятеля Української Православної, можливості, інформуванням священноначалія.

«Останнім часом перед нашою Церквою особливо гостро став новий пастирський виклик. За три місяці війни за кордон були змушені виїхати понад 6 мільйонів громадян України. Здебільшого це українці з південних, східних та центральних областей України. Значна частина з них є вірними Українській Православній Церкві. Тому в Київську Митрополію Української Православної Церкви надходять звернення з різних країн із проханнями відкрити українські православні парафії. Очевидно, що багато наших співвітчизників повернеться на Батьківщину, але чимало й залишиться на постійне проживання за кордоном. У цьому зв'язку Собор висловлює глибоке переконання, що Українська Православна Церква не може залишати своїх вірних без духовної опіки, повинна бути поруч із ними у їхніх випробуваннях та організовувати церковні громади у діаспорі», - йдеться у постанові.

Усвідомлюючи особливу відповідальність перед Богом, Собор висловив глибокий жаль через відсутність єдності в українському Православ'ї. Існування розколу Собор сприймає як глибоку хворобливу рану у церковному тілі. Особливо прикро, що останні дії Константинопольського Патріарха в Україні, наслідком яких стала освіта «Православної Церкви України», лише поглибили непорозуміння та призвели до фізичного протистояння. І ключове – «Собор не втрачає надії на відновлення діалогу».

Щоб діалог відбувся, представникам ПЦУ необхідно:

  • припинити захоплення храмів та примусові переклади парафій Української Православної Церкви.
  • усвідомити, що їхній канонічний статус, як він зафіксований у «Статуті Православної Церкви України», фактично неавтокефальний і значно поступається свободам та можливостям у реалізації церковної діяльності, які передбачені Статутом про управління Української Православної Церкви.
  • вирішити питання канонічності ієрархії ПЦУ, адже для Української Православної Церкви, як і для більшості Помісних Православних Церков, цілком очевидно, що для визнання канонічності ієрархії ПЦУ потрібне відновлення апостольської спадковості її єпископів.
  • Собор висловлює глибоке переконання, що запорукою успіху діалогу має стати не лише бажання відновлення церковної єдності, але й щире прагнення вибудовувати своє життя на основі християнської совісті та моральної чистоти.

Наслідки

Спробуємо дати коротенький аналіз. Отже, геополітично рішення має нанести потужній удар по Росії, які всіляко намагалась дискредитувати навіть саму думку про незалежність. Більш того, заява про відновлення діалогу з ПЦУ, від якого ієрархи відмовлялись від початку, каже про шлях до об’єднання українських Церков. І ще. Стратегія ФСБ зазнала поразки в Україні у лютому, а стратегія Кіріла – у травні. І це факт. Мабуть, у Кремлі зроблять висновки. Під арешт патріарха не посадять, але «релігійну політику» переглянуть. Яке це позначиться на єпархіях? На окупованих територіях спробують єпископів змушуватимуть переходити до РПЦ. Це не канонічно? Кіріл дозволить.   

Олег Верлан

27 травня, 2022