У НАТО домовилися утриматися від постачання деяких видів озброєння Україні

Новини Вінниці / У НАТО домовилися утриматися від постачання деяких видів озброєння Україні

Між країнами НАТО є неформальні домовленості щодо утримання від постачання в Україну деяких видів озброєння. Це пов'язано з ризиком прямої воєнної конфронтації з Росією. А такий ризик в Альянсі хочуть мінімізувати.

Як пише німецьке агентство DPA, у НАТО є побоювання повільної допомоги. Аргумент: РФ може офіційно розцінити поставки західних бойових танків і бойових літаків як вступ у війну і вжити військових заходів у відповідь. Саме тому системи озброєння цього типу в Україну поки що не постачалися.

Так, часто кажуть, багато обіцяють, але намагаються не дратувати Москву. Отже, кремлівські погрози на Заході сприймають доволі реалістично.

За інформацією парламентської групи Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), про цю неформальну домовленість знають у Берліні.

«Комітет з оборони був повністю проінформований про це в середині травня», – сказав DPA прессекретар з оборонної політики парламентської групи СДПН Вольфганг Гельміх.

За словами представника НАТО, всі рішення про постачання, зрештою, є справою окремих країн-членів, пише DPA. Поки що вони дотримувалися неформальних домовленостей, у тому числі через побоювання, що вони не отримають повної підтримки своїх партнерів з Альянсу в разі нападу Росії. Тобто у «середині» блоку немає повної упевненості, що партнери їх захищатимуть.

З цієї причини Польща, наприклад, понад два місяці тому утрималася від постачання в Україну радянських винищувачів МіГ-29, зазначає агентство.

Головнокомандувач ЗС США в Європі Тод Деніел Волтерс ще в березні заявив, що постачання МіГ-29 є «сценарієм високого ризику», оскільки можуть бути неправильно розціненими Москвою і призвести до ескалації між Росією та НАТО.

А президент Франції Еммануель Макрон після спеціального саміту НАТО з питання про постачання озброєнь сказав: «Є межа, яка полягає в тому, щоб не ставати стороною війни».

Ця межа є спільною для всіх союзників, і тому ніхто ще не поставив зброю, таку як літаки, пише DPA.

Зі свого боку політик із Християнсько-демократичного союзу Німеччини (ХДС) Йоган Вадепхул звинуватив федеральний уряд у порушенні рішення Бундестагу щодо постачання важких озброєнь Україні.

«Цього не відбувається. При цьому федеральний уряд порушує обов'язкове рішення парламенту. Якщо так продовжуватиметься, пізніше буде комісія з розслідування», – заявив він.

Уряд Німеччини публічно пообіцяв поставити Україні два види важких озброєнь: зенітні танки Gepard та важкі артилерійські гармати Panzerhaubitzen 2000. Україна закликає поставити бойові танки та бронетранспортери для захисту від російського нападу.

Армія Німеччини має основні бойові танки типу «Леопард» та БТРи типу «Мардер». Група озброєнь Rheinmetall запропонувала постачати зразки обох моделей, що були у використанні, безпосередньо в Україну, проте про офіційне рішення уряду ФРН нічого не відомо.

У НАТО виправдовують німецький уряд.

«Німеччина надала Україні тисячі одиниць зброї, у тому числі зенітні ракети та протитанкові ракети», – сказав DPA представник Альянсу в середу.

У НАТО також привітали рішення Німеччини поставити Україні артилерійське озброєння та зенітні танки. При цьому в колах Альянсу підкреслюють, що аналіз ризиків під час постачання озброєнь постійно оновлюється. Тому не можна виключати, що якоїсь миті в Україну надійдуть і західні бойові танки та винищувачі, зазначає агентство.

Коли? Як тільки Берлін не буде боятися реакції Москви чи Україна досягне суттєвих перемог на театрі бойових дій, що послабить погрозливий тон російських політиків. Можливо є третій варіант – Вашингтон публічно гарантує безпеку німцям та постачатиме важке озброєння до ЗСУ у такій кількості, що німецький вклад не буде значним.  

Олег Верлан

26 травня, 2022