У НАТО виявились не готовими: дві третини країн блоку вичерпали військові ресурси для допомоги Україні

Новини Вінниці / У НАТО виявились не готовими: дві третини країн блоку вичерпали військові ресурси для допомоги Україні

З 30 країн-членів НАТО у 20 значно вичерпався військовий ресурс для відправки зброї в Україну. Решта ще здатні поповнювати резерви ЗСУ. Такий аналіз ситуації свідчить, що у Північноатлантичному альянсі виявились не готовими до боїв такої інтенсивності, заздалегідь не «розрахували» потенційну потребу в озброєнні, тому тепер вимушені надолужувати «прогалини» в оборонній стратегії.

Про це пише газета The New York Times, посилаючись на представника керівництва альянсу.

Нині лише 10 країн може надавати значні обсяги озброєння. Мова про Францію, Німеччину, Італію та Нідерланди. Співрозмовник видання визнав, що НАТО вже передало Україні зброї на загальну суму 40 мільярдів доларів, що відповідає річному оборонному бюджету Франції.

Експерти, опитані журналістами, кажуть, що під час війни в Україні обидві сторони витрачають зброю та боєприпаси небаченими з часів Другої світової війни темпами, до чого Захід виявився фундаментально непідготовленим.

За словами представників НАТО, кількість використовуваної артилерії на фронті в Україні приголомшує. Наприклад, в Афганістані сили НАТО могли випускати по 300 артилерійських пострілів на день і не турбуватися про протиповітряну оборону. Але ЗСУ можуть робити тисячі пострілів на день і, як і раніше, дуже потребують засобів ППО від російських ракет і безпілотників іранського виробництва.

«Один день в Україні - це місяць або більше в Афганістані», - заявив NYT експерт з оборони і колишній помічник генсека НАТО Кемілл Гранд.

Як розповів газеті високопосадовець НАТО, минулого літа на Донбасі українці випускали від шести до семи тисяч артилерійських снарядів на день, а росіяни — від 40 до 50 тисяч снарядів щодня. Для порівняння: США виробляють лише 15 тисяч снарядів на місяць.

Олег Верлан

27 листопада, 2022