У Повітряних силах пояснили специфіку атаки дронів-камікадзе

Новини Вінниці / У Повітряних силах пояснили специфіку атаки дронів-камікадзе

Росіяни керують дронами-камікадзе іранського виробництва через супутник. Змінюється маршрут БпЛА, щоб ввести в оману українську ППО.

Про це повідомив речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат в ефірі телеканалу «Espreso».

Нагадаємо, масштабна і тривала тривога фактично по всій території України в ніч на 28 травня оголошувалась через рекордну атаку Росії «Шахедами». Силами ППО було збито 52 з 54 дронів.

«Летіли з півдня та півночі (Брянщина та Краснодарський край РФ. Зазвичай ці напрямки ворог використовує для завдання ударів «Шахедами»). Далі вони летять групами, партіями розлітаються по різних напрямках, в кожного дрона свій маршрут, кожен БпЛА має GPS-навігацію, керується через супутник, таким чином він може літати навіть по колу, і за певний час завдати удару.

Противник намагається заплутати, ввести в оману нашу протиповітряну оборону, використовує рельєф місцевості, щоби зникати з радарів.

І дрони-камікадзе, такі як Shahed, і крилаті ракети створені для того, щоб долати систему протиповітряної оборони, але, як бачимо, українська ППО сильнішає з кожним днем. Хотілося би більше мати засобів, щоб отримувати стопроцентний результат. І з цим краще може впоратись мабуть літак F-16, який ми так довго чекаємо», - зазначив він.

За словами Ігната, в нічний час доби наразі найефективніший засіб проти іранських дронів – зенітні керовані ракети, які мають велику зону ураження, порівняно з малим ППО. Використовується також авіація.

«Звісно, ідеально було б знищувати «Шахеди» менш витратними силами мобільних вогневих груп, але вночі ефективність їхньої роботи, на жаль, не є великою. Хоча цієї ночі, частину дронів вдалося знищити і цим групам», - додав офіцер.

Зазначимо, вночі українські прикордонники на Чернігівщині збили іранський дрон Shahed 136. Ворожий безпілотник упав у полі. Про це повідомили в Державній прикордонній службі України.

Олег Верлан

28 травня, 2023