У Вінниці містянин отримав 5 років за заклики до обстрілів телевежі

Новини Вінниці / У Вінниці містянин отримав 5 років за заклики до обстрілів телевежі

Жителя Вінниці засудили до 5 років ув'язнення за заклики до обстрілу Вінницької телевежі, а також українських позицій у Маріуполі та Харкові.

Про це йдеться у вироку Вінницького міського суду.

За даними слідства, 1 березня чоловік з ідеологічних мотивів вийшов на зв'язок із колишніх військовим РФ, з яким знайомий ще з дитинства. Він добровільно погодився допомогти ворогу.

З росіянином обвинувачений спілкувався у Telegram. Ексвійськовий дав завдання повідомляти про переміщення та концентрацію ЗСУ, а також з'ясувати, з яких джерел українці дізнаються про перебіг воєнних дій.

Так от, 1 березня вінничанин спершу записав колишньому військовому аудіоповідомлення про необхідність обстрілу українських позицій у Маріуполі та Харкові, щоб завдати втрат і поміж військових, і поміж цивільних. Пізніше того ж дня він в аудіоповідомленні закликав бомбити телевежу у Вінниці, щоб спричинити паніку та нашкодити інформаційній безпеці.

Окупанти завдали удару по Вінницькій телевежі 16 березня. Тоді ніхто не постраждав, але у місті тимчасово не працювало ефірне мовлення. У десятках квартир містян вилетіло скло з вікон…

У суді чоловік свою провину визнав. Крім того, він розповів, що хотів, аби російські війська швидше захопили столицю та інші великі міста України, зокрема і Вінницю. Він вважав, що ЗСУ мали припинити опір. Обвинувачений заявив, що вже переоцінив для себе суть подій, які відбуваються в Україні внаслідок російського вторгнення та запевняє, що кається у скоєному.

Суд призначив йому п'ять років ув'язнення без конфіскації майна. Також чоловік має сплатити державі 3 020 грн процесуальних витрат. Вирок можна оскаржити упродовж 30 днів після оголошення.

Макс Мельник

23 червня, 2022