Військовослужбовець з Вінниччини перетворює добутий у зоні АТО сланець на скульптури (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Військовослужбовець з Вінниччини перетворює добутий у зоні АТО сланець на скульптури (ВІДЕО)

Сапер з Вінниччини Влад Ільницький не лише вправно "очищує"  Донеччину від боєприпасів, а й створює оригінальні скульптури зі сланцю. Матеріал для майбутніх творів Владислав збирає по позиціях українських солдат у зоні АТО.

Сапер з Вінниччини Влад Ільницький не лише вправно "очищує" Донеччину від боєприпасів, а й створює оригінальні скульптури зі сланцю. Матеріал для майбутніх творів Владислав збирає по позиціях українських солдат у зоні АТО.

Як пояснив "Суспільному" пан Ільницький:

"Майже всі позиції наших хлопців знаходяться на сланці. Хлопці видовбують їх, я забираю і на ньому роблю герби, шеврони батальйону, бригади. Ікони і картини", — каже Влад.

Головними інструментами майстра є зубило і молоток або щуп та міношукач - усіма ними сапер 59-ї бригади працює однаково майстерно. Він також створює роботи з дерева, пише картини та вірші.

Однак, так як головною роботою Влада Ільницького є розмінування, творчістю він займається у вільний від бойових завдань час у майстерні в бліндажі на Світлодарській дузі. Там зі сланцю карбує шеврони батальйону.

Також Ільницький є автором усіх скульптур, що прикрашають Парк культури та відпочинку у його рідному Гайсині. У жовтні 2014 тут з'явився Пам’ятний знак Героям Небесної Сотні, над яким скульптор працював три тижні.

“Ідея Самооборони Майдану. Робили три тижні. Я щось додумав, щось змінив. Позаду текст пісні “Плине кача”. Бойовий такий герб. Шина символізує Майдан, гілка — переможців”, — розповідає Влад Ільницький.

Спочатку чоловік возив допомогу на Схід як волонтер, а з 2017-му підписав контракт зі ЗСУ. 2020-го отримав поранення.

“Минулого року понервували всі, граната прилетіла з підствольником. Додалось отворів в організмі...”, — каже Влад Ільницький.

Розміновувати Донеччину та Луганщину доведеться не один рік, каже чоловік. Хоча дружині пообіцяв, що їде на останню ротацію.