Вінницька облрада пропонує президенту, ВР та уряду заборонити УПЦ МП

Новини Вінниці / Вінницька облрада пропонує президенту, ВР та уряду заборонити УПЦ МП

На черговій сесії Вінницької облради 25 листопада ухвалили звернення до президента, Верховної Ради, Кабміну щодо заборони діяльності Української православної церкви в єдності з московським патріархатом (УПЦ МП), релігійних організацій з центром в країні-агресорі на території України. Депутати пропонують центральній владі ухвалити закон – «для уникнення реальних та потенційних ризиків загрози національній безпеці України».

«На сьогодні в Україні діє Українська православна церква в єдності з московським патріархатом та інші релігійні організації з центром в країні агресорі, які ідеологічно обгрунтовують і підримують війну та виправдовують всі військові злочини, що скоює росія на території України. Значна кількість духовенства виявляють антиукраїнську та антидержавну позицію, про що свідчать результати проведених санкціонованих обшуків СБУ за місцем проживання митрополита однієї з єпархій УПЦ МП на території Вінниччини (мова про очільника Тульчинської єпархії Іонафана, - прим. авт.). Вказана особа розміщувала публікації на власному інтернет-ресурсі проросійського змісту, а також заклики до розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Ці та інші факти є свідченням, що діяльність УПЦ МП підриває територіальну цілісність, соборність та державність України», - значиться у зверненні.

У документі підкреслюється, що звернення ухвалюється, «усвідомлюючи свою відповідальність перед виборцями». А також «враховуючи антиукраїнську та антидержавну позицію релігійних організацій» УПЦ МП та «інших релігійних організацій з центром в країні-агресорі з метою захисту суверенітету, національної безпеки і територіальної цілісності, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі».

Депутати звернення підтримали. З 60 обранців лише один «утримався», решта підтримали.  

Зазначимо, зараз у парламенті зареєстровані кілька законопроектів щодо діяльності московського патріархату. Звісно, звернення обради має політичний характер, втім, ним вони окреслили свою однозначну позицію щодо «п’ятої колони».