Як херсонський колаборант Сальдо пов'язаний з Вінниччиною? Бізнесові «тенета» ведуть до Великої Британії

Новини Вінниці / Як херсонський колаборант Сальдо пов'язаний з Вінниччиною? Бізнесові «тенета» ведуть до Великої Британії

Маріонетка Кремля Володимир Сальдо, якого загарбники поставили керувати частиною окупованої Херсонщини, зареєстрував зернову компанію у Великій Британії. Найвідомішому колаборанту належить лише половина бізнесу, інша - власнику фірми «Агро-Еталон», що на Вінниччині.

«У червні 2022 року уряд заморозив усі активи Сальдо у Великій Британії та заборонив йому в'їзд до країни. Британська влада звинувачує його у «просуванні політики та дій, які дестабілізують Україну, підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету чи незалежності України». Проте з листопада він значиться як власник британської компанії з адресою в районі Хаттон-Гарден у центрі Лондона», - пише британське видання The Guardian.

Мова йде про компанію Grainholding Ltd., яка начебто займається вирощуванням і торгівлею зерном. За даними реєстру, Сальдо на посаді директора належить 50%-а частка. Власником другої половини і комерційним директором вказано громадянина України Григорія Смітюха.

Фото: Г.Смітюх

«Companies House, британський корпоративний реєстр, не вимагає підтвердження особи, коли люди створюють компанії. Сальдо не відповів на запитання про свою участь у компанії Grainholding Ltd.», – зазначає видання.

Особисті бізнес-інтереси Сальдо варіюються від будівництва до виробництва наборів для йоги. Запис в офіційному реєстрі Великобританії про компанію Grainholding може свідчить про те, що він, можливо, розширив свою діяльність на прибуткову торгівлю сільськогосподарськими товарами в Україні. Також не можна виключати, що через британський актив здійснюється вивіз викраденого на півдні України зерна.

Фото: Путін і Сальдо

Нагадаємо, що українська прокуратура оголосила Сальдо підозру в скоєнні державної зради. Окупанти «призначили» його «гаулятером» області 26 квітня 2022 року.

Григорій Смітюх - український політик, підприємець, народний депутат України V, VI, VII скликань від Партії регіонів. Також він є бенефіціаром у низці підприємств. Зокрема ТОВ «Агро-Еталон» (виробництво фруктів та постачання їх до великих торговельних мереж) у с.Тростянець Тиврівської громади Вінницької області. Це потужне та прибуткове підприємство з найбільшим комплексом холодильних камер для зберігання фруктів у регіоні.

Григорій Смітюх є уродженцем Волині. Нині зареєстрований у Києві на вул. Інститутській.

Фото: підприємство у с.Тростянець