За рік витрати за електроенергію «Вінницяоблводоканала» зросли на 4 млн. Чи зростуть тарифи на воду цього року?

Новини Вінниці / За рік витрати за електроенергію «Вінницяоблводоканала» зросли на 4 млн. Чи зростуть тарифи на воду цього року?

Уряд скасував мораторій на відключення українців від житлово-комунальних послуг через борги. У серпні 2022-го президент Володимир Зеленський підписав закон про мораторій на підвищення комунальних тарифів на час воєнного стану та на пів року після його завершення. Утім, у червні минулого цього року Кабмін значно підняв тарифи на електроенергію. Іншим комунальникам тоді сказали зачекати… Схоже, 2024 року вони вимагатимуть від влади кроків для стабілізації ситуації, адже купують світло за новими розцінками, а продають свої послуги за старими, тому й борги ростуть.

У постанові КМУ йдеться, зокрема, про заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування та стягнення штрафів, пені, а також стягнення заборгованості за ЖКП у разі несплати. Скажете, що такі рішення має приймати виключно Верховна Рада? Юридично, так. Уряд пішов на невластиві кроки, чим призвів до юридичної колізії.  

Водночас до припинення чи скасування воєнного стану в Україні мораторій поширили на жителів громад, що розташовані на територіях, де ведуться бойові дії. Вінниччини це не стосується.

У Дениса Шмигаля «перетягують ковдру» через патову ситуацію у комунальній сфері.

Приміром, КП «Вінницяоблводоканал» відверто заявило, що станом на грудень 2023-го заборгувало енергетикам вже 21 млн 314 грн (постачання+розподіл). Тоді як на початок минулого року борг складав 17 млн 431 тис грн.

«Електроенергія - майже 40% витрат у структурі тарифу на водоспоживання», - зазначили на підприємстві.

Там додають, що витрати на «світло» лише одна з десятків статей. Ще потрібно «придбати реагенти для очищення води, забезпечити роботу спецтехніки (пальне+обслуговування), 24-х водопровідних станцій та 28-ми насосних станцій каналізації, ліквідовувати щодня від 5 до 10 аварійних витоків (де лише один витік може потягнути як на 10, так і на 500 тис грн), замінювати поволі зношені мережі, дати зарплату 800 працівникам, сплатити державі податки й багато, багато іншого»…

Обійтись без АТ «Вінницяобленерго» комунальники не в змозі, адже місячне споживання КП дорівнює 3,5 млн кВт, що можна порівняти з місячним споживанням усього мікрорайону Вишенька, де проживає понад 100 тисяч вінничан. Тому альтернативні джерела енергії, на впровадження яких у підприємства немає коштів, не врятують.

Про «світ у кінці тунелю» у певних міркувань не кажуть. Не складно припустити, що за нагоди містянам скажуть, що треба збільшити розмір тарифів. Інакше ніяк. Поки на «Вінницяоблводоканалі» лише розпочинають роз’яснювальну роботу, і як тільки з’явиться можливість затверджуватимуть нові розцінки на послуги. Тому чекаємо… Скоріше за все, вже цього року попри мораторій тарифи переглядатимуть.