«Зривайте маски»: дві сотні прихильників «теорії змови» влаштували у Вінниці пікет біля театру

Новини Вінниці / «Зривайте маски»: дві сотні прихильників «теорії змови» влаштували у Вінниці пікет біля театру

Біля Вінницького облмуздрамтеатру ім. Садовського вранці 3 листопада під гаслами «Стоп вакцинації», «Ні медичним експериментам», «Ні ковідним паспортам» зібралося близько двох сотень людей. Від спікерів лунали заклики до відмови носити захисні маски, заявлялось про порушення конституційних прав. Більш того, навіть наголошувалося, що коронавірус та вакцинація – це «змова уряду», і не тільки українського.

Організували акцію у Вінниці члени ГО «Багнет нації». До речі, організація давно мала свій осередок у місті, хоча вінничанам її «активісти» більше відомі через акцію у Києві, яка свого часу зацікавила СБУ. Адже окремі містяни причетні до закликів про те, що Україна не утворена, а влада не легітимна. Служба Безпеки розслідувала справу щодо окремих вінницьких діячів, під час обшуків у яких було знайдено фейкові документи «держави Україна». Нині ж ці люди теж були присутні на пікеті, хоча не серед «лідерів думок».

Спікери зібрали людей, яким не до вподоби карантинні обмеження, вакцинація та тема «ковіду», та запевняли, що загрозу влада перевищує, а обмеження не є конституційними. Лунали навіть заклики не тільки не носити захисні маски, які нібито ні від чого не захищають, а ще й агітувати інших зняти. Після таких гасел пікетувальники театру навіть від однієї журналісти вимагали зняти маску.

Між інших, приблизно 10-15% від усіх, хто перебував на заході, не цуралися масок. Інші чи тримали їх на підборідді, чи ігнорували захист. Одна бабуся зізналася, що вона категорично проти маски, але сама одягає її, адже вдома маленька онучка, і жінка боїться заразити дитину у разі чого…

Велику підтримку тих, хто зібрався викликали слова про «змову» уряду, навіть не тільки українського, а й світового. Нібито «все це робиться» умисно, щоб нашкодити людству.

Передавати всі «резонансні» вислови спікерів у даному разі немає потреби. У більшості журналістів, присутніх на пікеті, склалося враження, що потрапили у «театр абсурду». До речі, саме біля театру збирали підписи під зверненням до очільника поліції про порушення прав через вакцинацію та обмеження.

Пікет театру тривав понад дві години, після чого люди колоною пішли до будівлі мерії… 

Також NaПарижі у матеріалі «Слідами «антивакцинаторів»: на акції у Вінниці були помічені фіктивний «депутат», який під слідством, і віряни Московського патріархату» спробував проаналізувати, хто «стояв» за акцією протесту.

Олег Верлан

3 листопада, 2021