Порошенко «віддає» Вінниччину племіннику? Андрій Гижко розповів про «відставку» та «нове лице» партії

Новини Вінниці / Порошенко «віддає» Вінниччину племіннику? Андрій Гижко розповів про «відставку» та «нове лице» партії

У 2021 року колись потужна на Вінниччині політична сила Петра Порошенка залишилась без діючого офісу та звичної вертикалі управління. Наразі «процес змін» у партії призвів до зняття з посади багаторічного керівника обласним осередком «Європейської солідарності» Андрія Гижка, колишнього першого заступника голови ОДА та доволі публічної особи.

- Пане Андрію, вже прийнято офіційне рішення про зняття Вас з посади очільника облорганізації?

- Так. Два тижні тому у Києві відбувся з’їзд партії, на якому мене було знято з посади керівника.  

- Пояснили причину, з чим це пов’язано?

- Пояснень не було. Ідея не виникла спонтанно. Все до того йшло щонайменше пів року. Були певні питання щодо формування списків місцевих виробів 2020 року. Хоча я впевнений, що у тих складних реаліях, коли на Петра Порошенка було вилито стільки бруду, наша команда зробила максимум з можливого. Однак, порахували, що партія отримала недостатній результат, а саме 243 депутата місцевих рад у кожній тергромаді по області.    

- Чи залишаєтесь в партії «Європейська Солідарність» і чи залишаєтесь керівником фракції в облраді?

- Залишаюсь. Для мене прийнятна ця ідеологія. Я її підтримую не один рік, і не важливо, хто очолює обласний осередок.

- Щодо зміни керівництва обласної організації, можливо, є певні розбіжності у баченні перспектив?

- Кожна партійна структура ставить певні стратегічні цілі. Для їх реалізації потрібні досвідчена команда та певний фінансовий ресурс. Щодо команди, то мені не соромно за тих людей, які працювали зі мною 7 років, мені не соромно за тих депутатів, які представляють сьогодні «Європейську солідарність».

Звичайно, є певні питання до фінансування. Раніше ми мали офіси у всіх 27 районах Вінницької області, мали потужну медійну підтримку. Сьогодні цим не можемо похвалитися. Медійна підтримка сконцентрована на центральному рівні та на ідеях, які висловлює особисто Петро Олексійович.

Тому, мабуть, потрібна людина, яка навколо себе сконцентрує більше ресурсу та медіа, хоча у нашому місті маємо певну монополію на медіа. Можу лише побажати успіху тому, хто надалі очолюватиме обласну організацію.      

- Спілкувались з цього приводу з Петром Олексійовичем?..

- Ще на початку осені. Розмова стосувалась медійного підсилення «ЄС» на Вінниччині.

- Партійний офіс переважно зачинений. Через секретність?

- Протягом п’яти місяців тривають ремонтні роботи. Є ідея створити «прозорий офіс» без стін, бар’єрів. Прикладом слугує центральний офіс у Києві, офіс у Запоріжжі. Сподіваюсь, незабаром – через два місяці - приміщення у нас буде відчинено.  

- За чутками формальним «обличчям» партії Порошенка на Вінниччині мав стати Юрій Луценко? 

- Розмови були. Навіть існували перемовини. Але, наскільки я знаю, це вже у минулому. Юрій Віталійович не має відношення до Вінниччини, не позиціонується як публічна людина в області. Йому було б складно. За моєю інформацією, не Луценко керуватиме. Нині розглядається декілька кандидатур.

- Зокрема Василь Зернецький, куратор від центрального органу та племінник Марини Порошенко…

- Це визначатимуть у Києві… Це буде людина, якій в першу чергу довіряє Петро Олексійович. Хоча рішення мають приймати на обласній партконференції делегати від 63 територіальних громад.  

- Не плануєте приєднатися до іншого політичного чи громадського проєкту, зокрема ГО «Ми – вінничани»?

- Я не міняю політичний поглядів, тому перемін у політичному житті не планую. Хочу більше сконцентруватись на наукових, експертних проєктах, поєднанні науки та підприємництва.

Ігор Заіковатий

23 лютого, 2022