Турнікети: гостра тема, на якій ані спекулювати, ані маніпулювати не можна!

Новини Вінниці / Турнікети: гостра тема, на якій ані спекулювати, ані маніпулювати не можна!

Єдиний вихід: якомога швидше запровадження, розробленого МОЗом єдиного стандарту турнікетів і виробництво їх в Україні під постійним суворим контролем(тестуванням).

Чому? Детальніше - далі.

Нардепи, нібито мотивуючись своєю недовірою до «ДП Укрметрдержстандарт», пропонують не запроваджувати єдиного державного стандарту турнікетів, а віддати право контролю їх якості американському комітету ТССС.

Що насправді за цим криється?

Виглядає ця ідея доволі виправданою. Мовляв, всім відомий рівень корупційних ризиків в країні, але! Краще не декларувати, а діяти!

Сенс в тому, що це несе ризики саме для нашого - українського ринку.

Оскільки, ті виробники, яких визнає ТССС піднімуть ціни на свою продукцію. Аргументуючи це тим, що вони вийшли на іноземний ринок. Й вийде, що за кошти наших платників податків, для наших воїнів ми будемо купляти той же виріб, тільки дорожче.

Військові всі знають: краще нічого, ніж майновий турнікет!

Джгутами Есмарха (засіб для тимчасової зупинки кровотечі, винайденого наприкінці ХІХ-го століття, які виробляють ще в Україні) незручно користуватись: сам собі не накладеш, а турнікет - так!

Нерідко привозять гуманітаркою аптечки і відразу відправляють їх на фронт. Але треба розуміти, як їх вмістом користуватися. Без тренінга - небезпечно для постраждалих!

Добре, якщо в підрозділі медик навчив або начмед просунутий і теж провів тренінг. А в когось – ні...

 Чи критично коли  гуманітаркою надійшли не зовсім суперово заповнені аптечки? Загалом - ні, окрім неякісного турнікету.

Турнікет – це критично, архігостро - тому що людина може стекти кров’ю за пару хвилин, якщо не накласти турнікет чи він не накладається як мав би або ламається в ході накладання!

Тому чи варто купувати китайські репліки турнікетів CAT, просто якісь, незрозумілої конструкції, саморобні турнікети або на 3D-принтерах видрукуваних - питання життя/смерті. 

Турнікет – достатньо складна конструкція, як на кожному етапі має бути надійною!

CAT дає гарантію, що турнікет стовідсотково спрацює один раз. Його не можна використовувати декілька разів, бо там тканина все-таки трохи розтягується. Але один раз він спрацює так як треба. 

Чи дає гарантію китайський чи саморобний турнікет? Ні, такої гарантії не дає. В них нема тестування, вони не відбраковують партію, якщо там один попався поганий турнікет.

Тому турнікети – надзвичайно важливо. І в тактичній медицині на фронті це питання номер один.

Днями на відкритому засіданні комітету Нацбезпеки та оборони України обговорювали надгостру проблему турнікетів.

Також залишається відкритим питанням проміжного контролю якості поставлених  турнікетів. Адже, якщо депутати не довіряють порядності контролю з боку українських  підприємств, то чи довіряють вони українським виробникам щодо дотримання цієї якості?

Тут ми повертаємося до відкритого питання запровадження єдиного стандарту турнікетів, який мало розробити МОЗ але так і не розробило…

І напевне, вже ніколи не зробить, адже є соТССС, який пропонують депутати замість стандарту.

 З точки зору іміджу України виглядає все, звичайно, гарно. Знову вийдуть політики і заявлять, що у нас є виробник, якого тепер представлено на іноземному ринку, ба більше - його рекомендує сам ТССС. Але знову-таки, для нашого ринку - це ризик завищених цін і передбачуваних очікувань.

І ці питання не мають на меті дискредитувати наших виробників турнікетів, оскільки погіршення якості виробів може бути і в іменитих виробників внаслідок масштабування виробництва. А з урахуванням потреб ЗСУ в турнікетах, виробники явно захочуть виробляти більше економлячи на самому виробництві.

Навряд чи ми зможемо дозволити собі проводити проміжний контроль якості турнікетів силами соТССС (за неофіційними даними, вартість тестування 1 турнікету становить близько 30 тис $), тому мати свою лабораторію було б доволі непогано, тобто, дешевше і логічніше.

Отже, перш ніж втілювати наміри, політикам та державним чиновникам треба 7 раз подумати, як це відобразиться на українській економіці, також одразу подумати як змусити виробників не завищувати ціну для наших власних потреб або закласти фінансування на збільшення вартості.

Тим паче…. Відкрию ще один секрет. Три види українських турнікетів вже давно тестують в Комітеті ТССС! Наразі безкоштовно.

Чому б паралельно не провадити, але на постійній основі такі тестування в Україні. Адже війна триває саме у нас. І потреба, відповідно є в нас.

Знову самі себе закладаємо в залежність й нівелюємо себе як державу...

 

Марина Тепленко