У кого і як зміниться сума пенсії після збільшення "середньостатистичної" зарплати по Україні

Новини Вінниці / У кого і як зміниться сума пенсії після збільшення "середньостатистичної" зарплати по Україні

В Україні, в червні 2020 року, середня зарплата для розрахунку пенсій у зросла на 1651,06 грн і відтепер становить 11 197,38 грн.

В Україні, в червні 2020 року, середня зарплата для розрахунку пенсій зросла на 1651,06 грн і відтепер становить 11 197,38 грн.

Про це йдеться в повідомленні на сайті ПФУ:

"Затверджено показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” враховується для обчислення пенсії, за червень 2020 року в сумі 11 197 гривень 38 копійок", – повідомили в Пенсійному фонді.

Тобто, саме від даного показника залежить розмір пенсії. Наприклад, якщо ваша власна заробітна плата залишиться сталою, то у разі зростання середньої заробітної плати по Україні розмір майбутньої пенсії може знизитися.

Якщо ж разом із середньою заробітною платою по Україні зросте і ваша зарплата, розмір майбутньої пенсії буде більшим.

Формула розрахунку пенсій складається з трьох змінних. Незважаючи на це, точний розмір майбутньої виплати можуть розрахувати тільки в Пенсійному фонді. Щоб вирахувати коефіцієнт заробітку, фахівці порівнюють дані про зарплату майбутнього пенсіонера і середній розмір заробітної плати за кожен місяць.

Однак приблизний розмір виплати можна дізнатися вже зараз. Зокрема, у формулі середню зарплату за три минулі роки множать на співвідношення власної зарплати до середньої, на кількість відпрацьованих років і на 1%.