Величезні черги за пальним не тільки у Вінниці: Шмигаль обіцяє за тиждень вирішити питання з дефіцитом бензину

Новини Вінниці / Величезні черги за пальним не тільки у Вінниці: Шмигаль обіцяє за тиждень вирішити питання з дефіцитом бензину

Увечері у п’ятницю, 29 квітня, у Вінниці у творились півкілометрові черги біля АЗС. На самих заправках ціни не вказують. Світяться «нулі». Але паливо є. Аналогічна ситуація повсюди. Сьогодні уряд ухвалив зміни до держрегулювання цін на нафтопродукти. Вони мають дозволити у період 7 днів вирішити питання дефіциту пального на АЗС.

Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання Кабміну. Він зазначив, що ключова причина дефіциту пального – знищення рашистами частини інфраструктури, у тому числі зупинка Кременчуцького нафтопереробного заводу.

«Міністерство економіки та міністерство енергетики проводять постійні консультації з паливними компаніями, аби цю проблему вирішити. Сьогодні приймаємо зміни до державного регулювання цін на нафтопродукти, які дозволять протягом 7 днів вирішити питання дефіциту пального на АЗС. Попрошу профільних міністрів детально прокомунікувати це рішення із суспільством», – заявив очільник КМУ.

Раніше стало відомо, що скасовувати пільгове оподаткування для бензину в Україні поки що не будуть. Як написав у своєму Telegram-каналі перший заступник голови комітету ВР з питань податкової політики Ярослав Железняк, норму із законопроєкту №7311 про це виключили.

«Всім, хто переживав за пільгове оподаткування бензину – поки нічого не змінюватиметься. Норму з 7311 виключили. Знижений ПДВ та відсутність акцизу/мит на паливо залишається», – зазначив парламентар.

Раніше зазначалось, що в Україні переглянули ціни на бензин та дизель. Граничні ціни на бензин підвищено на 23 копійки, а на дизпаливо – на 1,01 грн. Середня вартість бензину оприлюднена на рівні 29,55 грн/л та дизпалива (ДП) – 33,66 грн/літр. З урахуванням граничних торгових націнок максимальна ціна на звичайне (не преміальне) паливо на АЗС не повинна перевищувати:

  • 31,1 грн. за літр бензину;
  • 38,66 грн. за літр дизельного палива.

Макс Мельник

29 квітня, 2022