"Виборці часто не розуміють, які повноваження має народний депутат": про комунікацію парламентаріїв з громадами говорили за круглим столом у Вінниці (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / "Виборці часто не розуміють, які повноваження має народний депутат": про комунікацію парламентаріїв з громадами говорили за круглим столом у Вінниці (ФОТО, ВІДЕО)

У Вінниці 22 лютого представники громадських організацій та команд кількох народних депутатів України за круглим столом обговорили проблеми комунікацій народних обранців із виборцями та місцевими громадами. Відбулась дискусія в рамках проєкту "Стала взаємодія громад із командами народних депутатів України", що реалізується ГО "Асоціація євроклубів Вінниччини" в межах програми USAID "РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво"

У Вінниці 22 лютого представники громадських організацій та команд кількох народних депутатів України за круглим столом обговорили проблеми комунікацій народних обранців із виборцями та місцевими громадами. Відбулась дискусія в рамках проєкту "Стала взаємодія громад із командами народних депутатів України", що реалізується ГО "Асоціація євроклубів Вінниччини" в межах програми USAID "РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво",  що виконується Фондом Східна Європа.

За словами голови ГО "Асоціація євроклубів Вінниччини" Єлизавети Савчук, учасники засідання шукали "точки дотику", аби співпраця команд депутатів, виборців та місцевих громад була максимально якісною та допомагала вирішувати реальні проблеми.

"Говорили про те, яким чином побудувати таку взаємодію, які цілі мають переслідувати команди народних депутатів та громади. Говорили про те, як виявляти проблеми громад, які інструменти для цього найкраще використовувати, щоб якісно проаналізувати проблему і вже потім приймати рішення щодо шляхів її вирішення, щоб не просто хаотично витрачати ресурс", - говорить Єлизавета Савчук.

За словами організаторки, круглий стіл - це проміжний етап проекту. Зокрема, перед тим вже відбулись тренінги із представниками громад у Гайсині та Мурований Курилівцях.

"Під час тренінгів ми зрозуміли, що, все таки, є велика прогалина - люди часто не розуміють, які повноваження має народний депутат. Люди чомусь вважають, що народний депутат зобов'язаний роздавати матеріальну допомогу. Але це не є його обов'язком, це в законі не прописано, у нього немає фонду, який він може розподіляти, щоб вирішувати проблеми громадян. Народний депутат отримує заробітну плату і повинен працювати над законодавчим процесом. І представляти інтереси громад, але представляти шляхом роботи в комітетах, а не просто роздаючи матеріальну допомогу, роблячи добрі справи, встановлюючи якісь майданчики, чи ремонтуючи під'їзди. Це, все таки, компетенція місцевої влади", - каже Є.Савчук.

За словами директора програми USAID "Рада" Ігоря Когута, насамперед під час круглого столу йшлося про налагодження питань "кризових" комунікацій для кращого розуміння виборцями статусу народного депутата України.

"Наші настанови, наші інтереси повинні бути артикульовані таким чином, щоб народний депутат міг спокійно і без особливих викликів представляти їх на рівні національному. Дужа часто трапляється так, що ті питання, які ставляться перед народними депутатами, можна спокійно вирішити місцевим ресурсом, місцевим рівнем влади", - вважає І.Когут.  

Основні тези, напрацьовані в ході дискусії, стануть частиною методичного посібника, що розробляється експертами проєкту "Стала взаємодія громад із командами народних депутатів України".

Новини Вінниці / "Виборці часто не розуміють, які повноваження має народний депутат": про комунікацію парламентаріїв з громадами говорили за круглим столом у Вінниці (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Виборці часто не розуміють, які повноваження має народний депутат": про комунікацію парламентаріїв з громадами говорили за круглим столом у Вінниці (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Виборці часто не розуміють, які повноваження має народний депутат": про комунікацію парламентаріїв з громадами говорили за круглим столом у Вінниці (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Виборці часто не розуміють, які повноваження має народний депутат": про комунікацію парламентаріїв з громадами говорили за круглим столом у Вінниці (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Виборці часто не розуміють, які повноваження має народний депутат": про комунікацію парламентаріїв з громадами говорили за круглим столом у Вінниці (ФОТО, ВІДЕО)
Сергій Маламура

23 лютого, 2020